Christus Rex

Početak mjeseca


U Svećeničkom bratstvu sv. Pija X. početkom se mjeseca obilježavaju tri stvari: svećenički četvrtak, prvi petak (posvećen Presvetom Srcu Isusovu) i prva subota (posvećena Bezgrješnom Srcu Marijinu).

Svećenički četvrtak uveo je papa Pijo XI. (1922.-1939.) u nastavku na encikliku o katoličkom svećeništvu 1935. godine. Služi se zavjetna Misa Isusu Kristu vječnom Velikom svećeniku i moli se za svetost svećenika.

Prvi petak, posvećen Presvetom Srcu Isusovu, obilježava se prema viđenjima svete Marije Margarete Alacoque (17.10.) kako bi se štovala Spasiteljeva ljubav prema ljudima. Onima koji devet mjeseci uzastopce obave pobožnost prvog petka i prime sv. Pričest dobivaju milost konačnog pokajanja na času smrti.

Pobožnost prve subote kao zadovoljština uvredama koje se nanose Bezgrješnom Srcu Marijinu potječe od viđenja najstarije Fatimske vidjelice, sestre Lucije. U samostanu Sestara svete Doroteje u Pontavedri, gdje je bila postulantica, ukazala joj se 10. prosinca 1925. Majka Božja u njezinoj ćeliji. Rekla je Luciji da je njezino srce ovijeno trnjem, što ga nezahvalni ljudi u svakom trenutku u njega zabadaju svojim psovkama i nezahvalnostima. Rekla je također da je čini zadovoljštine tješe i opet izvlače trnje iz njezina Srca. Lucijina poglavarica reda proširila je pobožnost Bezgrješnom Srcu Marijinu.

U ukazanju se u Pontevedri, koje je Papa priznao 1939. godine, onima koji se u prvih pet subota u mjesecu ispovijede, pričeste, izmole Krunicu i 15 minuta ostanu u razmišljanju o otajstvima Krunice, a s nakanom da pruže zadovoljštinu, obećava da će na zagovor Majke Božje primiti sve milosti koje su potrebne za spas duše.



Arhiva bloga

Glasnik: